Zdjęcia z I Dnia Wiosny


Scenariusz Szkolnego Dnia Wiosny

,,Promocja zdrowego stylu życia’’

Cele:

  • promowanie zdrowego odżywiania się,
  • zachęcanie do codziennego spożywania warzyw,
  • uświadomienie uczniom znaczenia warzyw dla zdrowia,

 Uczestnicy:

  • przedszkolaki
  • klasy I – VI Szkoły Podstawowej
  • klasy I – III Gimnazjum

 

Przebieg obchodów Dnia Wiosny

           1.  Konkurs – rozpoznawanie smaków warzyw – godz. 11:45 – 12:00.

           2.   Obiad połączony z degustacją  surówek przygotowanych przez Radę Rodziców dla wszystkich uczestników –             godz.12:00 – 12:20.

          3. Przerwa -  15 minut – godz. 12:20 – 12:35.

          4.  Głosowanie na dwie najlepsze surówki – każdy uczeń otrzyma kartkę z rodzajami surówek – godz.12:35 – 12:45.                   Powołane Jury policzy głosy.

          5. Prezentacja warzyw – każda klasa według następującej kolejności przedstawi wcześniej przygotowany plakat oraz              zareklamuje swoje warzywo (piosenka, wierszyk, inscenizacja, skecz) – czas przeznaczony na prezentację dla każdej                  klasy – 3-4  minuty – godz. 12:45 – 13:25.

  • 3 – 4 – latki – warzywa z wiersza J. Brzechwy ,, Na straganie”
  • 5 – 6 – latki – ziemniak
  • kl. I SP – pomidor
  • kl. II SP – sałata
  • kl. III SP – marchew
  • kl. IV SP – burak
  • kl. V SP – ogórek
  • kl. VI SP – pietruszka
  • kl. I G – cebula
  • kl. II G – kapusta
  • kl. III G – rzodkiewka                                                      

      6. Przerwa – godz.13:25 – 13:35.

       7. Prezentacja trzech projektów przygotowanych przez uczniów            kl. IV – IV.

  • Dlaczego nie należy jeść chipsów i pić coli? – kl. V
  • Dlaczego słodycze są niezdrowe? – kl. – VI
  • Zasady zdrowego odżywiania się. -  kl. – IV – czas przeznaczony dla każdej klasy – 3-4  minuty – godz.13:35 – 13:45.

     8. Projekcja filmiku o zdrowym odżywianiu się – godz. 13:45 – 14:00.

      9. Quiz z zasad zdrowego odżywiania się – godz.14:00 – 14:10.

     10.  Ogłoszenie wyników głosowania na dwie najlepsze surówki – godz.14:10– 14:15.